Założyłem temat,bo w SB zaraz nie będzie widać
a już o tym było.
Dolna odma jest po to żeby skuteczniej odprowadzać gazy,wtedy kiedy jest ich bardzo duzo(na obciążeniu),ale jest zaopatrzona w zaworek PVC żeby nie zaburzać ilości powietrza na wolnych obrotach,bo wtedy szło by ono do kolektora nie przez przepustnicę,ale z silnika poprzez górną odmę.
Ma to też na celu utrzymanie maksymalnie dużego podciśnienia w kolektorze, co z kolei powoduje bardzo skuteczne odparowywanie paliwa na wolnych obrotach,kiedy jest go naprawdę mało i nie ma wtedy potrzeby zwiększania jego ilości do poprawnej pracy silnika.
Wypada poruszyć kwestie oleju w kolektorze,wlatuje właśnie przez ten wężyk i zawór,bo ujęcie jest blisko lustra oleju,a nie górą gdzie jest go znikoma ilość.
Zaślepiłem tą odmę żeby nie świnić zaworów olejem,ponieważ górna odma przy niewielkich przedmuchach w zupełności wystarczy.
Może ktoś sie będzie dziwił że piszę o "niewielkich przedmuchach" a silnik mi kopci
Już tłumaczę
-zapewne wszyscy zauważyli że Honda kopci,ale jedzie,jest tak dlatego że pierścienie uszczelniające nie ścierają się tak szybko jak smarująco-zgarniajace,które na dodatek potrafią się szybko zatkać jak ktoś zaniedbuje olej,albo leje niewłasciwy(np mineralny)
Jak słusznie Grześ zauważył,oleju ubywa szybko i silnik dymi tylko do pewnego momentu
-mianowicie do chwili kiedy jego poziom nie spadnie do dolnego znacznika,czyli wtedy,kiedy
ustaje smarowanie "rozbryzgowe" bo kręcący się wał przestaje rzucać olejem na gładzie i tłoki,jest to moment w którym zaczyna się proces zapiekania pierścieni, i szybka degradacja silnika poprzez brak chłodzenia tłoków od dołu i ich smarowania.
Może ktoś sie dziwić że auto na dobrym oleju "puści dyma" a na syfie nie puszczał,
jest tak dlatego że dobry olej zostaje na gładzi,a badziewny jest zabierany przez pierścień,
czyli mamy paradoks -nie kopci,nie bierze oleju,ale się niszczy
i to o wiele szybciej niż się wydaje.
Do Grzesia-Adam zaślepił w Golfie odmę i wypchało bagnet,a może zaślepił jedyną odmę
bo stare VW zaworu Pvc nie miały,a przynajmniej nie wszystkie.